Singapore Reseguide 

Visa version för:
Små skärmar
Stora skärmar

Mat

Singapore är ett fantastisktresmål för den matintresserade. Här finns influenser från främst Kina, Malaysia och Indien men även andra asiatiska länder. Som i övriga asien är det mest nudlar och risrätter som serveras, men eftersom det bor ganska många européer i Singapore går det även att hitta bra västerländsk mat om man letar lite.

Hawker Centers

Det bästa med Singapore ur matsynpunkt är alla hawker centers. Ett hawker center är ungefär som en food court där det finns en mängd små kiosker som serverar en eller några få maträtter och så finns det en gemensam yta med sittplatser. Oftast har matkioskerna ingen dryck utan det får man gå till en annan kiosk och köpa separat.

Hawker Center vid Maxwell Road
© douglemoine @ Flickr

Hawker centers har sitt ursprung i att det efter andra världskriget fanns många "street hawkers", ungefär som en svensk mobil korvvagn, som stod längs gatorna och sålde mat. Street hawkers växte i popularitet och mot slutet av 1960-talet fanns det c:a 24000 hawkers i Singapore. Alla dessa hawkers ledde till problem med bl.a. skräp på gatorna och hygien vid matlagningen, så staten beslutade sig för att registrera alla hawkers och bygga hawker centers där det blir lättare att hålla god hygien. Under 70 och 80-talen byggdes över 140 hawker centers och alla hawkers flyttades bort från gatorna.

Nu för tiden inspekteras alla hawkers årligen för att säkerställa att de håller god hygien. Det gör att hawker centers är det bästa sättet att hitta bra och billig mat i Singapore. Vilken typ av mat som finns beror på var centret ligger, men de flesta brukar erbjuda olika varianter av både kinesiskt, malaysiskt och indiskt.

Två av Singapores hawkers har som första street food restauranger i världen belönats med en stjärna i Michelinguiden.
Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, ligger mitt i Chinatown, i Chinatown Complex food court. karta
Hill Street Tai Hwa Pork Noodle ligger på andra sidan centrum nära Lavender. karta

Priset på maten varierar mellan olika försäljare, men 15-30 kr är ett vanligt pris för en maträtt.

Maträtter

Länder med närhet till vatten brukar vara bra på fisk & skaldjur och Singapore är inget undantag. Många restauranger är specialiserade på fisk och skaldjursrätter. Där kan man t.ex. äta singaporeanska klassiker som Chilli crab eller Fish head curry.

En tallrik med chillikrabba.
© megawatts86 @ Flickr
Chilli Crab är en hel krabba serverad i en tjock chilisås. Det är lätt att bli kladdig när man försöker knäcka skalet på en krabba täckt med sås, men det är det värt för det är en mycket god rätt.

Fish head curry är som det låter ett fiskhuvud som kokats i curry. Den tillagas på lite olika sätt beroende på om det är en indisk restaurang eller en kinesisk som gjort den. Det är också vanligt att den serveras med olika tillbehör, oftast ris eller bröd.

Fish head curry

En annan rätt som har associerats länge med Singapore är Satay. Satay har sitt ursprung i Indonesien och är ett samlingsnamn för olika former av grillspett. I Singapore är den vanligast formen av satay kycklingspett i jordnötssås, men även andra varianter med bl.a. nöt eller lammkött förekommer.

Durian är en frukt som främst finns i sydostasien. Den är stor och taggig på utsidan och den luktar stark och illa på insidan. Den kallas ofta King of Fruits, men det är sannolikt inte på grund av dess smak, utan främst p.g.a utseendet och lukten.

Durian - "King of Fruits"

Den som gillar att prova udda mat kan passa på att prova durian medan man är i Singapore, men då ska man tänka på att det är förbjudet att ta med den på tunnelbanan eller bussar. Även vissa hotell tillåter inte att man tar dem med sig.

Vill man prova hur durian smakar utan att skrämma bort folk runt om kring sig så går det även att hitta mat smaksatt med durian. T.ex. glass eller godis med duriansmak.

Dryck

Med influenser av två tedrickande kulturer är det inte konstigt att det dricks mycket te i Singapore. Dels kom britterna hit med svart te under kolonialtiden och från Kina kommer traditionen med grönt te. Kallt grönt te är vanligt som dryck till maten. En vanlig syn i Singapore är folk som kommer gående längs gatan med en plastpåse med vätska i och ett sugrör. Det är så man ofta får kaffe eller te att ta med sig. Eftersom påsen har handtag och bara ett sugrör sticker upp så varken bränner man sig eller spiller ut drycken när man går.

En populär sedvänja från britterna är eftermiddagste eller high tea. High tea är en eftermiddagsbuffé med te, kaffe, smörgåsar, tårtor och kakor. High tea serveras runt 16-tiden på eftermiddagarna och finns på ett flertal ställen i Singapore. Ett av de bästa ställena är Tiffin Room på klassiska Raffles Hotel. Där serveras high tea varje dag 15:30-17:30. Raffles är ett ganska dyrt ställe, men deras high tea är riktig bra. Mer info finns på raffles.com

Alkohol är dyrt i Singapore pga landets höga alkoholskatt. Skatterna är i nivå med Sverige men högre än i flera av de andra länderna i regionen. Singaporeaner dricker i allmänhet ganska lite men de flesta restauranger erbjuder öl och vin till maten.

Singapore Sling på Raffles Hotel
© Paul Fenton

Det lokala ölmärket är Tiger Beer. En ljus lättdrucken lager som passar utmärkt i Singapores varma fuktiga klimat.

Singapores mest kända drink är tveklöst Singapore Sling. En drink med gin och ananas som bas, som uppfanns i början av 1900-talet i Raffles Hotels Long Bar. Att dricka en Singapore Sling på Raffles är lite av en turistfälla, som pga dess popularitet inte längre är riktigt prisvärt. Raffles hotell är dock värt ett besök då det är en gammal fin byggnad, men det är bättre att göra det under eftermiddagen och stanna till för High Tea.

Ett av de bästa ställena att gå till för att äta eller ta en öl är längs Singapore River, vid Boat Quay eller Clarke Quay. Längs floden ligger där fullt med barer och restauranger med utsikt över vattnet.

Väderprognos


Aktuell växelkurs:
1 SGD = 7.76 SEK


www.singapura.se (c) 2011-2017
≡ Meny