Singapore Reseguide 

Visa version för: Små skärmar
Stora skärmar

Flyg & Transport

Hur du enklast tar dig till och från Singapore och sedan runt mellan sevärdheterna

Flyg till Singapore

Singapores flygplats, som heter Changi Airport (IATA flygplatskod: SIN), ligger i utkanten av staden och anses ofta vara en av de bästa flygplatserna i världen. Flygplatsen är en av de större i regionen och många plan på väg till och från Australien mellanlandar här.
För transport mellan terminalerna finns Changi Airport Skytrain som åker mellan terminal 1, 2 och 3.

Inga flygbolag flyger idag direkt från Sverige till Singapore, men med ett byte finns det många alternativ.
Flyg till Singapore från Sverige tar från c:a 14 timmar och uppåt, beroende på hur bra bytet passar.

Till och från flygplatsen

Tunnelbanan MRT har en hållplats vid Changi mellan terminal 2 och 3.
En taxiresa in till city kostar c:a 20-40 SGD. Förutom taxi, buss och tunnelbana finns det även minibussar som åker direkt till många av stadens hotell. För mer info se www.changiairport.com

Taxi

Taxi i Singapore är billigt jämfört med svenska taxipriser. Det finns gott om taxibilar som åker längs gatorna, så oftast behöver man inte beställa en taxi utan det är bara att ställa sig vid någon större gata och vinka in en bil. Alla kör med taxameter och de är hårt kontrollerade så man behöver inte oroa sig för att bli lurad.

Taxipriser

Priserna nedan gäller för en standardtaxi som man vinkat in på gatan. Limousiner och minibussar är något dyrare. Alla priser i singaporedollar

Startavgift$3.00
Per 400 m upp till 10 km$0.22
Per 350 m efter 10 km$0.22
Per 45 sec väntan$0.22
Tillägg Rusningstid
6:00-9:30, 18:00-24:00
25%
Tillägg Natt
0:00-6:00
50%

Några få områden har en extra startavgift på 3-5 SGD vissa tider på dygnet. T.ex. Changi Airport och Finansdistriktet (endast kvällar)

Kollektivtrafik

Singapores tunnelbanesystem kallas MRT (Mass Rapid Transit). MRT är ofta det billigaste och smidigaste sättet att ta sig runt. Eftersom ganska många av sevärdheterna ligger i närheten av centrum kan man ta sig till de flesta ställen med MRT. Till övriga ställen går det bussar, men eftersom taxi är billigt i Singapore kan det vara värt att ta en taxi till de ställen man inte kan nå med MRT.
MRT går inte på natten, så då är det nattbuss eller taxi som gäller.

Man kan köpa enkelresor i automater på stationerna eller ombord på bussarna, men ska man vara i Singapore några dagar kan det vara värt att köpa ett ez-link card. Det är ett kort som man laddar med pengar i förväg och som ger lite lägre pris på både buss och tunnelbana.

Det finns även turistkort (Singapore Tourist Pass) så man får åka obegränsat med buss och tunnelbana under 1, 2 eller 3 dagar. Turistkorten motsvarar dock ganska många resor då det är billigt att åka framförallt kortare resor, så för de flesta kommer det vara mest prisvärt att köpa ett ez-link card laddat med lite pengar och sen ladda på mer ifall det behövs.

Länkar

För tidtabeller och övrig information om Singapores kollektivtrafik se
www.smrt.com.sg
Mer information om Singapore Tourist Pass finns på
www.thesingaporetouristpass.com

Till Malaysia

Johor Bahru

Det billigaste sättet att ta sig till Johor Bahru (JB) är att åka tunnelbana och buss till gränsstationen. Om man har köpt ett turistkort är det gratis eftersom man åker med lokaltrafiken hela vägen fram till gränsen. Väl framme vid gränsstationen är det bara att gå genom tullen och sen promenera längs bron över till JB på den Malaysiska sidan om sundet. Det går även bussar över bron för den som inte vill gå. Det går även turistbussar direkt från centrala singapore till JB. Det är lite dyrare än att åka med MRT, men man slipper byta på vägen.

Kuala Lumpur

Till och från KL kan man ta sig på flera olika sätt. Det går flyg flera gånger om dagen, men eftersom man måste ta sig till och från flygplatserna också så är det oftast inte värt det jämfört med andra resealternativ, om man inte har väldigt ont om tid.

Det vanligaste sättet att åka till KL är med buss. Det går många bussar varje dag till KL, och den 4-5 timmar långa resan brukar kosta c:a 100-200 kr beroende på kvalitet på bussen. De flesta bussbolagen har moderna och bekväma turistbussar.

Ett alternativ till buss är att åka tåg. Det går tåg Singapore - KL tre gånger per dag och resan tar ungefär sex timmar. Ett av tågen är ett nattåg som avgår i båda riktningarna vid 23-tiden och anländer tidigt nästa morgon. Att åka med nattåget i en billig liggvagn är nog det mest prisvärda sättet att ta sig till/från KL, om man kan acceptera att dela sovvagn med okända. För drygt 200 kronor får man en luftkonditionerad sovplats som är mycket bekvämare än sittplatserna, och man sparar pengar genom att det blir en natt mindre på hotell i Singapore. Den enda nackdelen är väl att sovplatserna är i kortaste laget för en lång svensk.

Tidigare fanns den en tågstation nära Singapore centrum, men nu avgår tågen från Woodlands Checkpoint, gränstationen mot Malaysia. För mer information, tidtabeller, etc. se www.ktmb.com.my

Övriga orter

Det går bussar från Singapore till många olika orter i Malaysia. För mer information se
www.singaporemalaysiabus.com

Till Indonesien

Båt till Bintan

Från Singapore går det ett flertal färjor varje dag till den indonesiska ön Bintan. Där finns flera stora resorts och det är en mycket popuär semesterort för singaporeaner då resan dit bara tar c:a 2 timmar. Från Bintan kan man sen ta sig vidare inom Indonesien.

Väderprognos


Aktuell växelkurs:
1 SGD = 7.94 SEK


www.singapura.se (c) 2011-2017