Singapore Reseguide 

Visa version för: Små skärmar
Stora skärmar

Om Singapore

Singapore ligger längst ner på Malackahalvön, söder om Malaysia. Namnet Singapore kommer från malaysiska ordet singapura, vilket betyder "lejonstad". Lejon har troligen aldrig funnits här, men man använder sig av det som en symbol i bland annat Singapores maskot merlion, som är hälften fisk och hälften lejon.

Merlion

Historia

Singapore var en brittisk koloni från tidigt 1800-tal till 1963. 1965 separerades Singapore från Malaysia och är sedan dess ett eget land.
Att landet har varit en koloni märks ofta. Bland annat kan man se det i arkitekturen och att man har bevarat typiskt brittiska traditioner som eftermiddagste.

När britterna koloniserade Singapore var det för att göra en handelsplats åt British East India Company. Sedan dess har det varit en viktig transitpunkt för handelsfartyg på väg mellan Europa och Asien.

Ekonomi

Idag är hamnen i Singapore världens näst största med en årlig omsättning av 23 miljoner containers. Med handeln kommer även många finansiella institutioner, och landet är världens fjärde största financiella center.

Mynningen av Singapore River och finansdistriktet
Singapore har även mycket industrier. Främst industrier för att förädla importerade basvaror till high-techprodukter, så som elektroniktillverkning eller bioteknikprodukter. En annan av Singapores största inkomstkällor är turism, och över 9 miljoner turister besöker Singapore varje år.

Väder

Singapore ligger bara 14 mil norr om ekvatorn och har därför ett varmt och fuktigt tropiskt klimat året om, utan några egentliga årstider. Temperaturen ligger runt 28-30 grader på dagtid året om, och någon grad lägre på natten. Det regnar ganska ofta, men för det mesta vräker det ner under kort tid, och sen blir det fint väder igen.

Eftersom regnet mest kommer i korta skurar behöver man oftast inte anpassa sina planer efter vädret. Om det kommer en skur tar man skydd och väntar ut regnet och sen fortsätter man dagen som planerat.

Se sidan med generella länkar för tips om sidor med mer detaljerad väderinformation.

Befolkning

Ursprungsbefolkningen i Singapore är malajer, men idag är bara c:a 13% av befolkningen malajer. Den största befolkningsgruppen är istället kineser med 74% av befolkningen. Tredje största folkslag är indier med 9%.

Singapore har 4 officiella språk, engelska, mandarin, malaysiska och tamil, med engelska som administrativt språk och "business language".

Singapore har drygt 5 miljoner invånare varav 3.8 miljoner är Singaporeanska medborgare och övriga är tillfälliga invånare.

Väderprognos


Aktuell växelkurs:
1 SGD = 7.94 SEK


www.singapura.se (c) 2011-2017